Τα ρούχα που πετάς

Έχεις σκεφτεί ποτέ που καταλήγουν τα ρούχα που πετάς;


Καταλήγουν σε μεγάλες εκτάσεις γης, τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ( ΧΥΤΑ ) ή τις «χωματερές».
Στην Αγγλία υπολογίζεται πως το 50% των ρούχων που παράγονται, καταλήγουν σε χώρους απορριμμάτων, ενώ στην Αμερική το ποσοστό ξεπερνά το 75%.
Οι διαδικασίες αποσύνθεσης των ρούχων μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Τα συνθετικά ρούχα δεν θα αποσυντεθούν ποτέ, ενώ τα φυσικά και ιδιαίτερα τα μάλλινα ρούχα, θα διασπαστούν με αργούς ρυθμούς, απελευθερώνοντας όμως  μεθάνιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αέριο του θερμοκηπίου και συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η αποσύνθεση των μάλλινων υφασμάτων, παράγει εκτός από μεθάνιο και μεγάλες ποσότητες αμμωνίας, μιας εξαιρετικά τοξικής χημικής ουσίας τόσο για τα χερσαία όσο και για τα και υδάτινα οικοσυστήματα, ενώ είναι ιδαίτερα τοξική σε αέρια μορφή. Η αμμωνία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συγκέντρωση του αζώτου στο πόσιμο νερό, με πολύ δυσάρεστες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης, παράγονται διάφορα χημικά υγρά τα οποία αναμιγνύονται με τα υγρά των υπόλοιπων απορριμμάτων και μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα.


Η απόρριψη των ρούχων στις χωματερές και οι διαδικασίες αποσύνθεσης τους,  μολύνουν το έδαφος και το νερό και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Η επαναχρησιμοποίηση, η μεταποίηση και η ανακύκλωση ρούχων, συμβάλλουν σημαντικά στην :

  • Εξοικονόμηση πρώτων υλών όπως ορυκτά καύσιμα και νερό.
  • Εξοικονόμηση έκτασης στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
  • Μείωση της ρύπανσης από την καύση των καυσίμων και από διάφορες χημικές ουσίες.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας κατά την επεξεργασία, την παραγωγή και τη μεταφορά των ρούχων.
  • Παραγωγή λιγότερων λυμάτων.